Induksi Kalus Daun Stevia (Stevia rebaudiana) Pada Berbagai Kombinasi 2,4D dan BAP Secara In Vitro

  • Riski Busaifi Universitas Nahdlatul Wathan Mataram
  • Hirjani Hirjani Universitas Nahdlatul Wathan Mataram
  • Riska Lestari Universitas Nahdlatul Wathan Mataram
Keywords: Keywords: Calus, Stevia, 2,4-D, BAP, In Vitro

Abstract

 

Stevia plant is one of the sweetener plants besides sugarcane, stevia plant leaves are estimated to be 300 times sweeter than sugar. But Stevia is constrained by the propagation of cuttings produced slightly in the provision of seedlings on a large scale. So, the tissue culture technique is one of the alternatives. The combination of auxedine and cytokinin has an important role in inducing callus where 2.4 D and BAP is a combination used in in-vitro plant propagation. The purpose of this study is to find the optimal 2.4D and BAP concentrations for the growth of stevia leaf calluses. The explant used from the young leaves of a healthy stevia plant comes from the field then grown on MS media with a combination of 2.4-D (0.5; 1; 1.5; and 2 mg/l) and BAP (0.5; 1; and 1.5 mg/l) to induce embryogenic callus. The observed variables include Leaf Curved Day, Callus Appear Day, Weight, Color. and its texture. Treatment of 2.4-D 2 mg / L with BAP 0.5 mg / L BAP is able to produce good callus, many, initiation is fast and efficient (optimal).

 

References

Busaifi, R. dan Hirjani.(2018). Induksi KAlus Embriogenik Tanaman Tebu (Sacharum oficinarum L) Pada Berbaga Konsentrasi 2,4-D dan BAP Secara In Vitro. Jurnal Agrosains Volume 5(2).

Fadilah, N. (2013). Induksi Kalus dari Eksplan Daun Gandarusa (Justicia genderussa F.) dengan Pemberian Zat Pengatur Tumbuh NAA, IAA, dan BAP. Skripsi Tidak Diterbitkan, Surabaya: Universitas Airlangga.

Geuns, J.M.C. (2003). Stevioside Phytochemistry 64: . 913 – 921.

Hendaryono, D.P.S & A. Wijayani. (1994). Teknik Kultur Jaringan. Yogyakarta: Kanisius.

Janarthanam, B. (2010). Secondary Metabolite Production In Callus Cultures of Stevia Rebaudiana Bertoni. Bangladesh J. Sci. Ind. Res, 45 (3): 243-248

Kartikasari, Peni et. al.(2013). Pengaruh Zat Pengatur Tumbuh 2,4-D (2,4-Dichlorophenoxyacetic acid) dan Kinetin (6-Furfurylaminopurine) untuk Pertumbuhan Tunas Eksplan Pucuk Tanaman Jabon (Anthocephalus cadamba Miq. ex Roxb.) secara In Vitro. Lentera Bio. Vol. 2 No. 1

Lemus-Mondaca, R., A. Vega-Gálvez., L. Zura Bravo., K. Ah-Hen. (2012). Stevia rebaudiana Bertoni Source of a High Potency Natural Sweetener a Comprehensive review on the Biochemical Nutritional and Functional Aspects. Food Chemistry 132.

Lizawati. (2012). Induksi Kalus Embriogenik dari Eksplan Tunas Apikal Tanaman Jarak Pagar (Jatropha curcas L.) dengan Penggunaan 2,4-D dan TDZ. Menara Perkebunan FP Universitas Jambi 1(2): 75-87.

Lutviana A., Y.S.W. Manuhara dan E.S Wida. (2012). Pengaruh Zat Pengatur Tumbuh dan NaCl Terhadap Pertumbuhan Kalus Kotiledon Tanaman Bunga Matahari (Helianthus annus L.). Surabaya . Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Airlangga.

Mahadi I, Syafi‟i W, & Sari Y.(2016). Induksi Kalus Jeruk Kasturi (Citrus microcarpa) Menggunakan Hormon 2,4-D dan BAP dengan Metode In Vitro.Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia 21 (2): 84-89

Salisbury & Ross. (1995). Fisiologi Tumbuhan Jilid 3. Bandung: ITB Bandung.

Sitinjak, R.R., O. Rostiana, Karyono dan T. Supriatun. (2006). Pengaruh 2,4-D dan BA Terhadap Induksi Kalus Embriogenik Pada Kultur Meristem Jahe (Zingiber officinale Rosc.). 8 (2) : 115-120.

Sitorus, E.N., Hastuti, E.D., dan Setiari, N. (2011). Induksi Kalus Binahong (Basella rubra L.)secra in vitro pada media Murashige dan Skoog dengan Konsentrasi Sukrosa yang Berbeda. BIOMA. 13 (1).

Syahid dan Natalini. (2007). Induksi dan Regenerasi Kalus Keladi Tikus (Typonium flagelliforme. Lodd) Secara In Vitro. Jurnal Littri. 13(4) : 142-146

Yelnititis dan T.E. Komar. (2010). Upaya Induksi Kalus Embriogenik dari Potongan Daun Ramin. Indonesia’s Work Programme for 2008 ITTO CITES Project dan PPPHKA Badan Litbang Kehutanan. Bogor.

Yuanti, A.M. (2004). Studi Kombinasi Macam Auksin dan Benzyladenin Pada Tanaman Kunyit Dan Temulawak. Badan Litbang Pertanian. Balittro-Bogor 9 (2) : 12-17.

Published
2021-08-29
Section
Articles